Általános információk a génekről, a genetika szerepéről a környezeti tényezőkkel, életmóddal és egyéb tényezőkkel szemben

Mi az a gén?

A gén a DNS (dezoxiribonukleinsav) molekula része, amely információt hordoz arról, hogy a szervezet hogyan, mikor és hol állítsa elő a több ezer létfontosságú fehérje valamelyikét. Minden gén négy alappár kombinációjából épül fel: ez a kombináció alkotja az egyedi genetikai kódot:

  • Adenin
  • Timin
  • Citozin
  • Guanin

A gének az A, T, C és G „betűk” különböző kombinációját tartalmazzák, és ezekből állnak össze a „szavak”, amelyek megmutatják, hogy melyik aminosavra van szükség a szervezet fejlődéséhez és működéséhez nélkülözhetetlen fehérjék felépítésének egyes lépéseiben.

Mik azok a génvariációk?

Az egypetéjű ikrek kivételével az emberek DNS-e kis mértékben eltér egymástól: ennek köszönhető, hogy nem vagyunk egyformák.

A génvariációk a genetikai kód kismértékű eltérései, amelyek a népesség legalább 1%-át érintik. Ilyen variáció lehet például, amikor az egyik genetikai „betű” (A, T, C illetve G) helyett egy másik betű szerepel. Ezek a variációk különböző folyamatokat indukálhatnak a szervezetben, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy szó valamelyik betűjének módosítása egy teljesen új szót eredményez (pl. a g és k betű variálásával a „gén” szó helyett a „kén” szót kapjuk).

Amikor a variáció csak egy betűt érint (a fenti példánál maradva a szó első betűjét), a tudósok egyszerű nukleotid polimorfizmusról (SNP) beszélnek.

Veszélyesek-e a génvariációk?

A genetikai variációk egyszerűen a szervezetünkben lévő gének eltéréseire utalnak. Nem tekinthetők jónak, rossznak, vagy éppen veszélyesnek.

A génvariációk meglehetősen gyakoriak az egészséges emberek között, sőt, bizonyos génvariációk előnyösek is lehetnek.

A legtöbb emberben megtalálható egy vagy több ilyen genetikai jellemző, ugyanakkor a genetikai jellemzők egyéni mintázatának azonosítása és elemzése segíthet az étrend és az életvitel egyéni igényekre alakításában, ezáltal személyre szabott étrendi terv készíthető.

Mi az a „NUTRIGENETIKA”?

A nutrigenetika azt vizsgálja, hogy milyen hatással vannak az egyéni génvariációk az étrendünkre és más tápanyagforrásokra. Lehetővé teszi annak megállapítását, hogy hol tartunk az egyéni, optimális étrendre, és edzéstervre épülő program teljesítésében.

A nutrigenetika nem biztosít egészségügyi információkat és nem tájékoztat a betegségek kockázatairól.

A nutrigenetika célja a tájékoztatás, a genetikai teszt pedig életmóddal kapcsolatos genetikai tesztnek minősül.

Hogyan alakítható ki a személyre szabott étrend a genetikai teszt alapján?

Ahhoz, hogy étrendünket és a mindennapi életünk során meghozott döntéseinket saját genetikai variációinkhoz tudjuk igazítani, tudnunk kell, milyen variációkkal rendelkezünk. A tapasztalatok szerint egyes variációk megnehezítik az egészséges testsúly elérését és fenntartását. A genetikai felépítés és annak anyagcserére vonatkozó hatását a bélben lévő zsírsavmegkötő fehérje 2. génjének (FABP2 gén) példáján keresztül mutatjuk be: a tudósok megállapították, hogy azoknak, akiknek a szerveztében megtalálható a FABP2 gén Thr54 variánsa, több zsír raktározódik el az ételekből, emiatt nagyobb a testtömeg-indexük, mint azoknak, akik nem rendelkeznek ezzel a variánssal. Ezek az emberek egy zsírszegény étrendet követve könnyebben meg tudják őrizni egészséges testsúlyukat. A bodykey™ genetikai teszt megállapítja, hogy Ön melyik genetikai variációval rendelkezik, és iránymutatást ad a testsúly sikeres megőrzéséhez szükséges étkezési és testmozgási szokásokra vonatkozóan. A tudósok megvizsgálták az 5 különböző genetikai variációt, azok gyakoriságát az emberi génekben, valamint az emberi anyagcserére gyakorolt hatásukat, és ennek alapján kidolgoztak egy módszert, amellyel a genetikai felépítés alapján elkészíthető a személyre szabott bodykey™ étrend és edzésterv.

A genetikai teszttel kapcsolatos tudnivalók

A meglévő tudományos szakirodalom átfogó tanulmányozása alapján egy genetikai, táplálkozástudományi, elhízással és testsúlykontrollal foglalkozó szakértőkből álló csoport szigorú kritériumok alapján kiválasztotta az elemzésre kijelölt géneket az elhízással kapcsolatos géntérkép adatbázisból (Rankinen et al., 2006). A szakértőkből álló csoport csak azokat a genetikai variációkat vizsgálta, amelyekről legalább három klinikai tanulmányban megállapították, hogy összefüggésben állnak a testsúllyal, a testtömegindex-szel, illetve a testzsírral. A vizsgálat során további kritériumok, pl. biológiai funkció, a testsúlykontrollban betöltött biológiai szerep illetve klinikai tanulmányokban meglévő bizonyítékok szerint értékelték a variációkat.

A bodykey genetikai tesztbe végül csak annak a 4 génnek az 5 genetikai variációja került bele, amelyek megfeleltek ezeknek a kritériumoknak:

  • Zsírsavmegkötő fehérje 2 (FABP2) Ala54Thr (rs1799883)
  • Peroxizom Proliferátor-aktiválású receptor-gamma (PPARG vagy PPAR) Pro12Ala (rs1801282)
  • Béta-2 adrenergikus receptor (ADRB2) Arg16Gly (rs1042713)
  • Béta-2 adrenergikus receptor (ADRB2) Gln27Glu (rs1042714)
  • Béta-2 adrenergikus receptor (ADRB3) Arg64Trp (rs4994)

Az eredmények bemutatása

A genetikai tesztet végző laboratórium egy tudományos alapú, termékspecifikus algoritmus alapján személyre szabott étrendet és edzéstervet készít az egyéni genetikai teszt eredményeiből. Ez a terv a laboratóriumi elemzés után azonnal elérhető. A személyre szabott bodykey tanácsok az étrenden és edzésterven, valamint az Egyéni tervezésen alapulnak.

Titoktartás és tárolás

A laboratórium csak az Ön egyedi kódját rögzíti, nem fér hozzá a személyes adataihoz, így a nevéhez, címéhez, telefonszámához, stb. Ha felírta a nevét a borítékra (nem szükséges), a laboratórium törvényi kötelezettségénél fogva azonnal megsemmisíti a borítékot.

Az elemzés sikeres végrehajtása után a biológiai mintákat megsemmisítik. Az adatokat legfeljebb 40 évig tárolják.

Az anonimitás miatt az Amway nem tud információt adni külső félnek az Ön genetikai adatairól. A genetikai teszt csak életviteli célokat szolgál, ezért az elemzés kizárólagos célja az étrend és edzésterv profiljának meghatározása.

A biológiai minták más célokra történő alkalmazása

Jelenleg nem tervezzük a minták más célra történő alkalmazását. Ha az Amway a jövőben bármilyen tudományos tanulmány céljára fel szeretné használni a mintákat, külön nyilatkozatban fogja kérni a résztvevők hozzájárulását.

Fogyasztói kérdések

Ha bármilyen kérdése merül fel, kérjük, forduljon hozzánk a kapcsolatfelvételi űrlap segítségével. Szakértőink 48 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot.

Bibliográfia

Rankinen, Zuberi, Chagnon, Weisnagel, Argyropoulos, Walts, P\u00E8russe, Bouchard, 2006: Az emberi elhízás géntérképe: 2005-ös aktualizált változat Elhízás (2006) 14:529-644 Vissza a hivatkozáshoz